Sales funnel: verkopen Instagram

Hoe krijg je betrokken volgers?

Misschien heb je het wel gemerkt: het algoritme is weer veranderd en samen met de vakantie zorgt dit ervoor dat het bereik bij de meeste mensen drastisch is verlaagd.

Is dat erg? Misschien, misschien niet. Het ligt er maar net aan wat jouw doelen zijn. Ik vertel je wat het algoritme nou precies is en hoe je ermee kan werken.

Het algoritme is niet slecht. Het algoritme is een formule die bepaalt wat jij te zien krijgt. Maar aan de andere kant bepaal jij zelf wat je te zien krijgt want door jouw gedrag vorm je het algoritme. Als jij iets liked, een comment geeft of iets deelt dan pikt het algoritme dit op als interessante content. Andere content met hetzelfde onderwerp komen dan weer sneller op jouw tijdlijn. 

Door een grotere betrokkenheid van likes, reacties en deelacties kom jij weer sneller tevoorschijn als iemand zijn Instagram opent.  Door heel veel volgers, maar weinig betrokkenheid zal het algoritme jouw post niet snel laten zien aan jouw volgers. Want deze hebben geen interactie of interesse meer getoond.⁣ Hoe meer je post hoe meer mensen jouw profiel misschien zien, maar als je betere content maakt dan heb je juist weer meer interactie.

⁣Je hebt liever meerdere volgers die zelf weinig mensen volgen dan hele grote accounts die duizenden volgers volgen. Snap je hem nog? Hoe meer mensen Pietje namelijk volgt, hoe kleiner de kans dat jij gezien wordt tussen al die duizenden foto’s die worden getoond. Maar het is niet waar dat jouw foto helemaal niet wordt vertoond, als Pietje maar lang genoeg op Instagram zit dan komt jouw foto vanzelf tevoorschijn. Het probleem is dat veel mensen dit niet doen. ⁣


Reageer snel en altijd als iemand een reactie achterlaat. Naast dat het niet lief van jou is om niet te reageren, is het ook niet goed voor het algoritme.

Gebruik stories voor betere zichtbaarheid! Kom je niet bovenaan in de feed van je volger terecht? Gebruik stories!! Mensen kijken veel meer stories achter elkaar waardoor jij toch je gezicht weer laat zien. Trigger mensen via je stories om naar je bericht te gaan om zo je betrokkenheid te vergroten! ⁣

Extra tips

  • Maak content die spreekt. Instagram draait nog steeds om beeld en foto’s van kwaliteit zullen beter scoren.
  • Gebruik Instagram stories dagelijks. Story’s hebben geen invloed op het algoritme, maar je profiel komt wel telkens bovenaan de App naar voren.
  • Ga Live op Instagram. Hierdoor krijgt een percentage van jouw volgers namelijk een melding dat je Live gaat.
  • Over het algemeen heeft posten tussen 13:00 en 16:00 minder zin dan de piektijden in de ochtend en avond. Check je statistieken! Er is een nieuwe update: met een Makersaccount (instellingen – account) kun je nu ook zien op welke dagen je de meeste volgers hebt gehad en hoeveel er weg zijn gegaan.

Nog meer lezen?